Εκπαίδευση Διδασκόντων Γλωσσικών & Μη-γλωσσικών Μαθημάτων σε Διδακτικές Προσεγγίσεις Πολυγραμματισμών & Πολυτροπικότητας

Οι δάσκαλοι και καθηγητές θετικών επιστημών στην πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα είναι σε θέση να σχεδιάζουν τα μαθήματα τους αξιοποιώντας κατάλληλα, τα νέα (ψηφιακά και μη ψηφιακά) πολυτροπικά κειμενικά είδη και μέσα μπορούν να λειτουργήσουν δυνητικά ως σκαλωσιές ώστε οι μαθητές-τριες να είναι σε θέση να αναλύσουν, αποδομήσουν, κατανοήσουν και να αξιολογήσουν διάφορες μορφές, πτυχές, και προσεγγίσεις επιστημονικών λόγων και να καλλιεργήσουν μεταγνωστικές και μεταγλωσσικές δεξιότητες. Μέσα από το σχέδιο μάθησης πολυγραμματισμών θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν περιβάλλοντα μάθησης που καλλιεργούν τον κριτικό γραμματισμό και την αυτόνομη δράση κριτικά σκεπτόμενων μαθητών-τριών μέσα από διδακτικές προσεγγίσεις όπως την εγκαθιδρυμένη πρακτική, την ρητή διδακτική καθοδήγηση, την κριτική πλαισίωση και την μετασχηματιζόμενη πρακτική.

Ο κριτικός γραμματισμός είναι αναπόσπαστο μέρος των πολυ-γραμματισμών σε γλωσσικά και μη γλωσσικά μαθήματα. Εδώ θα βρείτε πως εκπαιδευόμενοι δάσκαλοι θετικών επιστημών σχέδιαζουν μαθήματα και σενάρια διδασκαλίας αξιοποιώντας τις παραπάνω εκφάνσεις (όπως προτείνονται στο καινοτόμο διδακτικό πλαίσιο πολυγραμματισμών από τους Cope & Kalantzis , 2015) ως μάθηση που αποκτάμε βιώντας, νοηματοδοτώντας, αναλύοντας και εφαρμόζοντας τη Μάθηση Μέσω Σχεδιασμού.

Η εγκαθιδρυμένη πρακτική συνεπάγεται το σχεδιασμό δραστηριοτήτων βασισμένων στις εμπειρίες των μαθητών σε κειμενικά είδη της καθημερινής τους ζωής και στο κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο αποκτήθηκαν.

Η ρητή διδακτική καθοδήγηση αναφέρεται στην προσπάθεια των δασκάλων να εξηγήσουν τους μηχανισμούς δόμησης και σύνθεσης σημειωτικών πόρων (γλωσσικών και μη γλωσσικών) μέσα από την χρήση μεταγλώσσας. Αυτή η πρακτική είχε σκοπό την βελτίωση του τρόπου οργάνωσης, σύνθεσης, κατασκευής και κατανόησης των κειμενικών ειδών.

Η κριτική πλαισίωση κάνει χρήση δραστηριοτήτων που ενθαρρύνουν συμμετοχικούς αναστοχαστικούς συλλογισμούς  των μαθητών με σκοπό να μπορούν να αναλογιστούν το σκοπό του εξυπηρετεί ένα κειμενικό είδος, και να το τοποθετήσουν στο κοινωνικό-πολιτισμικό συγκείμενο που το διέπει και/ή να το αμφισβητήσουν.

Η μετασχηματιζόμενη πρακτική ενθαρρύνει την παραγωγή κειμενικών ειδών (προφορικών ή γραπτών) που είτε επενδύουν και ενισχύουν τις υποκείμενες κοινωνικό-πολιτισμικές αξίες είτε στέκονται κριτικά απέναντι τους και δημιουργούν νέα γνώση ως παραγωγοί και όχι μόνο ως χρήστες ή καταναλωτές γνώσης.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα μέσα για την καλλιέργεια του κριτικού γραμματισμού και την ανάληψη ευθύνης με σκοπό την αυτόνομη δράση μαθητών-τριών ως ενεργοί πολίτες αναδεικνύοντας καίρια επιστημονικά ζητήματα Ευρωπαϊκής πολιτικής.

Book a Consultation

Katsampoxaki@uoc.gr